Espanjan Baskimaa

Pohjois-Espanjassa aivan Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee pieni itsehallintoalue nimeltään Baskimaa. Kulttuurillisena ja historiallisena alueena Baskimaa puolestaan käsittää alueita myös virallisen itsehallintoalueen ulkopuolelta, ulottuen myös eteläisen Ranskan puolelle. Espanjan Baskimaan pääkaupunki on Vitoria-Gasteiz, ja muita tunnetuimpia kaupunkeja muun muassa Bilbao ja San Sebastián.

Baskimaata leimaavat voimakas identiteetti ja kulttuuri, joka tunnetaankin yhtenä Euroopan vanhimmista, ja myös baskin kielen tiedetään olevan alkuperältään hyvin vanha. Se on arviolta peräisin vanhalta kivikaudelta, vaikka kielen todellinen alkuperä onkin yhä täysi mysteeri. Tämä erikoislaatuinen kieli ei tiettävästi ole sukua millekään muulle maailman kielelle. Kieli on kuitenkin Baskimaassakin vähemmistökieli, ja alueella puhutaan yleisesti ottaen espanjaa, ja Ranskan puolella ranskaa.

Alueen omalaatuisuuden voi aistia samantien sinne saavuttaessa: perinteisiin espanjalaisiin maisemiin verrattuna Baskimaalle ominaisia ovat vihreä ja vehreä luonto, jonka mahdollistaa alueen sateinen ilmasto, sekä jylhinä kohoavat kukkulat ja vuoret. Baskimaahan matkaa suunnittelevan kannattaakin ehdottomasti nauttia ainutlaatuisesta luonnosta. Alue pitää sisällään lukemattomia vaellusreittejä, ja esimerkiksi kiipeilystä kiinnostuneelle löytyy mitä ihanteellisimpia mahdollisuuksia. 

Baskimaan tutkimiseen ja pienemmille paikkakunnille pääsemiseksi paras tapa matkustaa on todennäköisesti auton vuokraaminen. Tämä saattaa toisinaan tarkoittaa useiden tuntien autossa oleilua, joten on hyvä varata ennalta jotain tekemistä matkalle. Yksi idea on esimerkiksi lueskella Baskimaasta kertovia oppaita ja oppia lisää kohteista. Jos taat omistat tabletin, voit vaikkapa pelata viihdyttävää Jumanjia osoitteessa iGame.com. Jos et tule liikkuvassa autossa pahoinvoivaksi, perinteiset kirjat toimivat tietysti aina.

 

Kulinaristille ja ruoan ja viinin ystävälle Baskimaa on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde. Alueen erikoisuus ovat espanjalaisten tapasten kaltaiset pintxot, joita voisi kuvailla pieniksi taideteosten kaltaisiksi makupaloiksi. Paikalliseen tyyliin pintxoja nautitaan useita, seisaaltaan ja lennosta eri baarien tiskeiltä. Kyytipoikana nautitaan paikallista valkoviiniä, txakolia.

Baskimaa on myös tunnettu useiden Michelin-tähden ravintoloiden kotipaikkana, ja muun muassa San Sebastianin kaupungista niitä löytyy monta, mainittakoon muun muassa Arzak ja kaupungin ulkopuolella sijaitseva Martín Berasategui. Yleisesti ottaen voi kuitenkin sanoa, ettei tarvitse tehdä varausta Michelin-ravintolaan makuelämysten saavuttamiseksi, vaan lähestulkoon baarista kuin baarista saa herkullista ruokaa.

Kansana baskit ovat yksi Euroopan vanhimpia ja he vaalivat omaa kieltään ja kulttuuriaan intohimoisesti. Ihmisinä heitä voisi kuvailla tyypilliseen espanjalaiseen verrattuna hieman viileämmiksi ja sulkeutuneemmiksi, mutta toisaalta äärimmäisen luotettaviksi. Yleisesti sanotaankin, että kun kerran onnistut ystävystymään baskin kanssa, saat elinikäisen ystävän. Tämähän sopiikin melkolailla yksi yhteen esimerkiksi suomalaisen mentaliteetin kanssa, ja siitä syystä pohjoismaalainen saattaakin tuntea olonsa sangen kotoisaksi näillä seuduilla. Jos mielit matkalle Espanjaan, mikset siis perinteisten aurinkorantojen sijaan harkitsisi tällä kertaa Baskimaata?

 

 

 

 

 

Kategoria(t): matkustaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *